Probe Drilling Based Prediction Of Rock Mass Strength, Natm-4, Pahang-Selangor Raw Water Transfer Tunnel, Hulu Langat, Selangor, Malaysia - Hassan, Nurfarhana (2018)
Ramalan keadaan tanah dan batuan geologi terowong adalah salah satu aktiviti penting semasa pembinaan terowong. Sebelum penggalian, ciri-ciri geologi dianggarkan untuk mengelakkan masalah sebagai contoh kemasukan air yang berlebihan atau keruntuhan terowong yang boleh menyebabkan kematian. Kebiasaannya, jumbo terowong dengan gerudi pukulan digunakan untuk siasatan penggerudian. Data yang diperoleh daripada kaedah siasatan penggerudian telah diambil di Hulu Langat, Selangor, Malaysia. Perubahan diperhatikan pada ciri penggerudian semasa siasatan dijalankan dan ia memberikan petunjuk kepada kekuatan tanah, kehadiran rongga besar, jenis batu dan jumlah air bawah tanah. Rekod maklumat yang telah diperolehi ditafsirkan dengan menggunakan kelompok algoritma k-means untuk meramal keadaan tanah yang akan datang. Parameter yang diambil kira adalah kelajuan penggerudian dan peratusan batuan penggerudian memandangkan kedua-dua parameter ini memainkan faktor penting dalam keadaan tanah ramalan hadapan. Parameter ini digunakan untuk mengumpul data dan mengklasifikasi kekuatan batuan di mana ia digunakan untuk membezakan kumpulan kekuatan batu. Berdasarkan kelompok algoritma k-means, kelajuan penggerudian, peratusan keadaan batuan penggerudian dan ramalan ketepatan dikira untuk setiap kelas. Kaedah pengkelasan Japanese Highway (JH) digunakan untuk mengelaskan kelas batuan. Batu kelas B ditakrifkan sebagai kualiti batu yang baik, keras dan sedikit terjejas oleh luluhawa manakala kelas batu E ditakrifkan sebagai batuan yang sangat teruk kualiti and terjejas teruk oleh luluhawa. Dengan menggunakan kaedah kelompok algoritma k-means, ramalan ketepatan diperolehi untuk semua batuan kelas B, CI, CII, D dan E masing-masing adalah 76.2%, 60%, 25.8%, 42.3% dan 51.9% manakala ramalan dari penggerudian pengesanan untuk batuan kelas B, CI, CII, D dan E masing-masing adalah 100%, 30.3%, 36.6%, 84.7% dan 85.2%.