Synthesis Of Bismuth Oxide Nanoparticles For Radiotherapy Application - Zulkifli, Zulfa Aiza (2018)
Nombor atom tinggi (Z) nanopartikel bismut oksida (Bi2O3 NPs) mempunyai penembusan sel yang lebih banyak dan kurang kesan buruk daripada pemeka sinaran konvensional. Pelbagai saiz Bi2O3 NPs telah berjaya dihasilkan dengan menggunakan kaedah hidroterma dan digunakan untuk aplikasi radioterapi. Beberapa sintesis parameter telah dikaji: kesan perbezaan suhu dan kesan perbezaan masa hidroterma, kesan perbezaan kepekatan bismuth nitrat, Bi(NO3)3, dan, kesan perbezaan kepekatan polietilena glikol (PEG). Sifat-sifat Bi2O3 NPs telah dikaji untuk menentukan kehadiran fasa, penghabluran, morfologi, kehadiran unsur dan saiz partikel. Analisa XRD membuktikan Bi2O3 tulen dengan fasa monoklinik telah dihasilkan (Kod Rujukan ICDD: 98-000-6260). Saiz Bi2O3 NPs didapati meningkat dengan peningkatan suhu dan masa tindakbalas hidrotherma. Walaubagaimanapun, apabila kepekatan Bi(NO3)3 meningkat, saiz partikel Bi2O3 NPs menurun disebabkan oleh kurangnya resapan ion ke dalam nucleus. Pemerhatian terhadap morphologi menunjukkan Bi2O3 NPs berbentuk rod. Nanopartikel yang disalut dengan PEG tidak menunjukkan sebarang peningkatan saiz. Berdasarkan analisa FTIR, keamatan Bi2O3 NPs berkurang apabila kepekatan PEG meningkat kerana molekul PEG dapat diserap ke permukaan kristal Bi melalui ikatan Bi–O. Bi2O3 NPs yang dihasilkan kemudiannya menjalani kajian ketoksikan dan radioterapi. Kajian ketoksikan terhadap Bi2O3 NPs tidak memberi kesan toksik kepada sel barah payudara (mcf-7) pada kepekatan 0.05 μM - 50 μM. Prestasi radioterapi oleh Bi2O3 NPs yang telah dihasilkan diperoleh dengan mengira nisbah peningkatan pemekaan (SER). Akhirnya, 60 nm Bi2O3 NPs diperolehi sebagai keputusan yang optimum dengan SER 1.26.