Extraction And Characterization Of Oil From Moringa Oleifera Seeds Using Soxhlet Extraction - Noh, Khadijah Md (2018)
Moringa oleifera diklasifikasikan sebagai salah satu tumbuhan sangat berharga kerana kebanyakan bahagian tumbuhan ini; akar, kulit, getah, daun, dan biji mempunyai kegunaan tersendiri. Minyak yang diekstrak daripada biji M. oleifera telah digunakan secara meluas dalam masakan, ubat-ubatan dan kosmetik. Kaedah pengekstrakan Soxhlet dengan menggunakan heksana sebagai pelarut pengekstrakan telah digunakan secara meluas untuk mengeluarkan minyak M. oleifera daripada bijinya. Walaubagaimanapun, kesan buruk penggunaan heksana terhadap alam sekitar dan kesihatan mungkin mengehadkan penggunaan heksana. Dalam kajian ini, heptana digunakan sebagai pelarut pengekstrakan kerana pelarut ini serupa dengan heksana tetapi ia tidak mempunyai masalah terhadap alam sekitar dan kesihatan yang berkaitan dengan heksana. Kesan suhu pengekstrakan, masa pengekstrakan, saiz zarah biji, dan nisbah pelarut kepada pepejal telah dikaji dalam penyelidikan ini. Hasil minyak bergantung kepada dengan perubahan pembolehubah yang dikaji. Suhu antara 85 ᴼC hingga 105 ᴼC, masa pengekstrakan antara 2 jam hingga 4.5 jam, nisbah pelarut kepada nisbah pepejal antara 7.5: 1 hingga 15: 1 dan saiz biji antara 0.5 mm hingga 2.0 mm telah digunakan semasa kajian. Keadaan optimum yang menghasilkan hasil minyak tertinggi adalah suhu pada 100 °C, masa pengekstrakan 4 jam, saiz zarah kurang daripada 0.50 mm dan nisbah pelarut kepada pepejal 15: 1. Hasil minyak maksimum ialah 40.10%. Biji M. oleifera dicirikan sebelum dan selepas proses pengekstrakan dengan menggunakan Pengimbasan Elektron Microskopik (SEM), Fourier Transform Infrared (FTIR) dan ujian penganalisis unsur. Pengelasan fizikal dan kimia minyak yang diekstrak telah dianalisa. Asid oleik, asid palmitik dan asid oksalat dikesan dengan asid oleik mendominasi kira-kira 65.90%. Minyak M. oleifera yang diekstrak berwarna kuning dan mempunyai ketumpatan 0.905 g/mL. Nilai indeks biasnya adalah 1.46705 dan 65cP kelikatan. Nilai pengekstrakan ditentukan ialah minyak 198.63 mg KOH/g. Daripada kajian kinetik, model pengekodan urutan kinetik kedua berpadanan dengan data eksperimen dengan pekali korelasi (R2) hampir 1.00. Kewujudan fitokimia dalam minyak M. oleifera yang diekstrak telah diuji dan hasilnya menunjukkan bahawa flavonoid, saponin, fenol, tanin dan terpenoid wujud di dalam minyak. Daripada penyelidikan, didapati bahawa heptana adalah pelarut yang berkesan untuk proses pengekstrakan minyak M. oleifera menggunakan kaedah pengekstrakan Soxhlet.