Zinc Oxide, Organoclay And Silica In Crosslinked Polyethylene Composite For Cable Insulation - Salim, Siti Nur Hajar Abdul (2018)
Kajian ini menyiasat prestasi pengisi nano terhadap sifat morfologi, elektrik, mekanikal dan fizikal matriks polietilena bersambung silang (XLPE). Dalam kajian ini, zink oksida (ZnO) dan silikon dioksida (SiO2) digunakan sebagai pengisi nano tidak terawat, manakala pengisi nano terawat adalah ZnO terawat 3-aminopropiltrietoksilen (KH550-ZnO), SiO2 terawat 3-4-aminopropiltrietoksilen (KH550-SiO2) dan organoclay (OMMT). Pengisi nano dicampur dengan XLPE menggunakan pengadun dalaman, dan kemudian ditekan acuan pada 160 °C. Peratusan berat yang berlainan (1, 2, 3 dan 4 % bt.) dikompaunkan dalam pengisi nano tidak terawat, dan peratusan berat untuk pengisi nano terawat adalah 1 dan 2 % bt. Nisbah yang berbeza (75/25, 50/50 dan 25/75) dalam jumlah 2 % bt. pemuatan pengisi telah dikompaun dalam nanokomposit hibrid. Keputusan menunjukkan bahawa penambahan pengisi nano tidak terawat meningkatkan kekuatan pecah, kadar pembakaran dan sifat tegangan. Prestasi terbaik nanokomposit didapati pada 1 % bt. SiO2/ XLPE berdasarkan ciri-ciri yang paling menonjol. Pengubahsuaian permukaan pengisi nano meningkatkan hubungan antara pengisi dan matriks melalui ikatan kimia. Pengisi nano diubahsuai permukaannya juga telah meningkatkan kekuatan pecahan, kadar pembakaran dan sifat tegangan. Dalam kajian ini, 1 % bt. OMMT / XLPE menunjukkan prestasi yang lebih baik berdasarkan ciri-ciri yang paling menonjol jika dibandingkan dengan pengisi nano terawat yang lain. Dalam nanokomposit hibrid, nisbah pengisi terbaik adalah 25/75 ZnO / OMMT. Sebagai perbandingan dengan XLPE tanpa pengisi, peningkatan yang ketara telah dilihat dalam pemalar dielektrik (4 %), kekuatan pecahan (9 %), kadar pembakaran (13 %), kekuatan tegangan (57 %), pemanjangan putus (54 %) dan modulus Young (36 %). Oleh itu, ia sesuai digunakan untuk penebat kabel.