Penaksiran kesakitan bersalin oleh jururawat perbidanan di wad bersalin HUSM - Hassan, Intan Idiana (2004)
PENGENALAN: Pengurusan kesakitan ibu semasa bersalin sememangnya menjadi tanggungjawab utama jururawat perbidanan bagi memastikan ibu mengalami pengalaman kelahiran yang positif dan pencapaian kualiti perkhidmatan yang optima. Ini kerana penaksiran kesakitan yang sesuai dan tepat amat penting dalam melahirkan pengurusan kesakitan yang berkesan. Oleh kerana kesakitan adalah sesuatu yang subjektif dan sukar diukur secara objektif, kebanyakan kajian melaporkan sering berlaku ketidaktepatan dalam penaksiran kesakitan iaitu penaksiran jururawat sering terkurang atau terlebih daripada persepsi kesakitan sebenar yang dirasai ibu. OBJEKTIF: 1. tvlengetahui kaedah penaksiran intensiti kesakitan yang dipraktiskan oleh jururawat perbidanan di wad bersalin HUSM semasa fasa panjang dan aktif peringkat pertama kelahiran. 2. Membandingkan keputusan penaksiran intensiti kesakitan di antara jururawat perbidanan dengan persepsi kesakitan ibu. 3. Mengenalpasti faktor-faktor yang mempunyai hubungkait dengan basil taksiran yang dilakukan oleh jururawat perbidanan. METODOLOGI: Kajian ini terdiri daripada 30 orang jururawat perbidanan dan 60 orang ibu yang memenuhi kriteria kajian ini. Kesemua ibu ini diperlukan untuk menandakan intensiti kesakitan yang dialami menggtmakan alat ukuran skala intensiti kesakitan grafik VAS. Pada masa yang sama jururawat perbidanan akan menaksir tahap kesakitan ibu berdasarkan kaedah yang digunakan dengan menggunakan skala yang sama. KEPUTUSAN: Dalam kajian ini didapati jururawat perbidanan telah menggunakan kedua-dua kaedah penaksiran iaitu secara verbal dan bukan verbal. Didapati juga penaksiran di antara jururawat perbidanan adalah bertepatan dengan persepsi ibu pada keseluruhan kesakitan bersalin (r = 0.618). Meskipun begitu apabila dianalisa dari aspek tahap kesakitan proses bersalin, didapati berlaku juga penaksiran yang terkurang (underestimate) atau terlebih (overestimate) pada tahap kesakitan yang sedikit, paling sakit dan tiada sakit. Namun daripada analisa data, mentmjukkan faktor - faktor dari aspek jururawat perbidanan ini, tidak memptmyai perkaitan yang signifikan dengan ketepatan penaksiran kesakitan yang dilakukan. KESil\'lPULAN: Jururawat perbidanan di Wad Bersalin HUSM mengamalkan kaedah penaksiran intensiti kesakitan yang berkesan iaitu melibatkan gabtmgan kedua-dua kaedah penaksiran secara verbal dan bukan verbal. W alauptm jururawat perbidanan dalam kajian ini berupaya menaksir kesakitan ibu dengan tepat mengikut persepsi kesakitan ibu, namtm perkaitatlllya terhadap fak1or jururawat seperti tunur, pengalaman, bilangan anak, kursus pengurusan kesakitan dan kaedal1 penaksiran secara statistiknya adalah tidak signifikan.