Penerapan Konsep Pendidikan Jarak Jauh Di Dalam Pendidikan Berterusan - Noor, Md.
"Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) ialah pendidikan yang dijalankan melalui perkhidmatan pos, radio, televisyen , telefon atau surat khabar, tanpa bersemuka di antara guru dan pelajar. Pengajaran dilakukan dengan bahan yang disediakan khusus yang diedarkan/dipancarkan kepada individu atau kumpulan pemelajaran. Kemajuan peiajar di monitor melalui latihanlatihan bertulis atau yang dirakamkan, dan di hantarkan kepada guru untuk diperiksa dan mengembalikannya semula kepada peiajar bersama-sama dengan komen dan nasihat" (UNESCO, 1979).