Kelestarian Pembangunan Harta Wakaf: Analisis Terhadap Perumahan Wakaf Di Pulau Pinang - Hassan, Surita Hartini Mat (2018)
Kelestarian merupakan elemen yang cukup penting dalam pembangunan termasuklah pembangunan terhadap harta wakaf. Walau bagaimanapun, kelestarian dalam harta wakaf melibatkan usaha-usaha untuk mengekalkan serta memperbanyakkan harta wakaf dan menghasilkan manfaat wakaf yang berterusan. Namun, sehingga kini masih terdapat banyak harta wakaf di Malaysia terutamanya tanah tidak dibangunkan secara produktif. Keadaan ini mengakibatkan berlakunya ketidaklestarian dalam pembangunan harta wakaf. Perumahan wakaf merupakan antara pembangunan ke atas tanah yang semakin mendapat perhatian mutawalli untuk memproduktifkan tanah wakaf terutamanya Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAINPP) yang aktif membangunkan perumahan wakaf di atas tanah wakaf di Pulau Pinang.