Penggunaan Dinar Emas Untuk Wakaf Tunai Dari Perspektif Islam - Hamid, Che Khadijah (2018)
Kajian ini umumnya bertujuan meneliti potensi penggunaan dinar emas sebagai medium berwakaf berdasarkan pandangan cendekiawan wakaf di Malaysia. Secara khusus, kajian ini bertujuan meneliti penggunaan dinar emas sebagai mekanisme wakaf tunai kerana dinar emas dilihat sebagai instrumen pertukaran yang baik dan dianggap satu logam yang bernilai dan tidak luput ditelan zaman. Penelitian ini bertujuan mengenal pasti asas dinar emas sebagai medium berwakaf. Beberapa persoalan berkaitan asas dikemukakan, pertama berhubung peranan dinar emas sebagai wang. Kedua, asasnya sebagai medium berwakaf dalam al-Qur‟an dan al-Hadith.