Pembentukan Dan Keberkesanan Modul Dalam Perubahan Pengetahuan, Persepsi Dan Tingkah Laku Pelajar Sekolah Menengah Terhadap HIV/AIDS Di Pulau Pinang - Bahrin, Farhana Kamarul (2018)
Masalah HIV dan AIDS adalah tidak asing kepada penduduk dunia di mana lebih daripada 40 juta orang sudah dijangkiti oleh HIV. Pendidikan HIV/AIDS untuk orang muda memainkan peranan yang penting dalam menamatkan wabak AIDS secara global. Dilaporkan masyarakat Malaysia masih kurang pengetahuan berkaitan HIV/AIDS, khususnya punca kepada jangkitan HIV dan AIDS. Kementerian Kesihatan Malaysia (2017) telah melaporkan hampir 85% jangkitan HIV pada tahun 2016 adalah melalui aktiviti seks. Pada tahun 2016 sebanyak 103 kes jangkitan baru HIV/AIDS yang melibatkan umur 13 tahun – 19 tahun (Kementerian Kesihatan Malaysia, 2017) telah dilaporkan.