Nang Talung Di Kedah Dan Perlis : Satu Kajian Terhadap Aspek Persembahan - Boon, Jong Fook (2018)
Tujuan utama kajian ini ialah untuk mengkaji sejarah perkembangan Nang Talung yang terdapat di negeri Kedah dan Perlis. Seterusnya, kajian ini ingin menganalisis unsur-unsur yang diperlukan di dalam persembahannya merangkumi segala keperluan dan juga tujuan diadakan persembahan tersebut. Ketiganya, ialah untuk dibuat cadangan kaedah untuk langkah pemuliharaan seni persembahan ini kepada masyarakat. Metodologi yang digunakan di dalam kajian ini ialah melalui tiga kaedah, yakni pertamanya melalui kaedah kepustakaan bagi mendapatkan bahanbahan rujukan yang bersesuaian dengan tajuk ini.