Penanganan Masalah Pelarian Rohingya Di Malaysia Dalam Konteks Hybrid Peace Dan Pendekatan Multi-Track - Khairi, Aizat (2018)
Kajian ini menganalisis penanganan masalah pelarian Rohingya di Malaysia menggunakan kerangka yang dibina berdasarkan idea hybrid peace dan pendekatan multi-track. Persoalan utama dalam kajian ini adalah bagaimanakah masalah pelarian Rohingya ditangani di negara ini? Siapakah aktor-aktor yang terlibat? Apakah peranan dan inisiatif yang mereka lakukan untuk menangani masalah pelarian Rohingya? Bagaimanakah kerjasama antara aktor-aktor yang terlibat boleh membantu menangani isu pelarian Rohingya di Malaysia dengan lebih baik dan komprehensif? Bagi menjawab persoalan kajian ini, kaedah penyelidikan berteraskan kualitatif digunakan untuk mendapatkan data sekunder dan primer.