Kedudukan Politik Dan Sosioekonomi Masyarakat Melayu Dalam Akhbar Dan Majalah Terbitan Negeri Johor Sebelum Perang Dunia Kedua - Mahfood, Siti Zahrah (2018)
Tumpuan utama kajian ini adalah meneliti kedudukan politik dan sosioekonomi orang Melayu dalam akhbar dan majalah terbitan negeri Johor sebelum Perang Dunia Kedua. Selain meneliti faktor-faktor yang menjadikan Johor signifikan dalam kegiatan persuratkhabaran dan majalah sebelum Perang Dunia Kedua, objektif kajian ini adalah untuk menganalisis isu-isu berhubung kedudukan politik dan sosioekonomi orang Melayu yang dibahaskan dalam akhbar dan majalahterbitan negeri Johor dalam tempoh kajian. Kajian ini juga bertujuan meneliti isuisu tentang wanita yang dibangkitkan oleh majalah wanita keluaran negeri itu khususnya Bulan Melayu dari tahun 1930 hingga 1941.