Kepimpinan Distributif Guru Besar, Sikap, Pengetahuan Dan Kemahiran Pedagogi Guru Dalam Pelaksanaan Perubahan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Di Sekolah-Sekolah SJK(C) Negeri Perak - Chew, Law Beng (2018)
kajian ini bertujuan mengenal pasti amalan kepimpinan distributif Guru Besar, sikap, pengetahuan dan kemahiran pedagogiguru dalam pelaksanaan perubahan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) di SJK(C) Negeri Perak. Kajian ini menggunakan reka bentuk kaedah gabungan explanatory (explanatory mixed method design). Seramai 911 guru SJK(C) telah di pilih sebagai responden dengan kaedah persempelan rawak mudah untuk menjawab soal selidik. Manakala 8 guru talah dipilih sebagai responden temubual dengan kaedah persampelan bertujuan. Data kuantitatif talah dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan inferensi manakala data kajian kualitatif dianalisis dengan kaedah analisis kandungan. Daripada dapatan yang diperolehi didapati tidak terdapat perbezaan yang signifikan terhadap sikap, pengetahuan dan kemahiran pedagogi guru berdasarkan faktor demografi.