Penggunaan Childhood Autism Rating Scale (CARS) Untuk Penilaian Autism Spectrum Disorder (ASD) Dalam Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) Di Pulau Pinang - Ting, Siong Lee (2018)
Semakin banyak pihak menyedari bahawa pengenalpastian kanak-kanak Autism Spectrum Disorder (ASD) adalah penting buat masa kini. Namun, di Malaysia, prosedur dan kriteria yang digunakan bagi mengenal pasti kanak-kanak ASD agak longgar kerana tidak mempunyai satu instrumen formal yang digunakan secara umum. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji sensitiviti penilaian Childhood Autism Rating Scale (CARS) untuk tujuan penilaian ASD dalam program pendidikan khas tempatan. Dapatan penilaian CARS dibandingkan dengan penilaian pakar berdasarkan panduan diagnostik ASD tercatat dalam Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM V).