Upacara Ritual Gong Tek Masyarakat Teo Chew Cina Di Malaysia: Muzik, Teks Dan Gerakan - Tan, Yng Ling (2018)
Masyarakat Cina yang berdialek Teo Chew di Malaysia masih kuat mempertahankan tradisinya dalam pelaksanaan upacara kematian. Upacara ritual masyarakat Teo Chew atau Gong Tek membawa maksud membuat sesuatu perkara yang baik dan bermoral tinggi supaya mendapat balasan yang baik. Upacara ini sangat penting kerana melambangkan perkara terakhir yang ahli keluarga boleh lakukan bagi pihak si mati. Selain itu, upacara ini juga bertujuan untuk menunjukkan rasa hormat dan taat setia seseorang anak kepada orang tuanya dengan harapan roh si mati akan tenteram dan pergi ke dunia akhirat dengan tenang. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa muzik, teks dan gerakan dalam Gong Tek adalah saling berkaitan.