Faktor Dalaman Sekolah Dan Komitmen Guru Terhadap Organisasi: Pengaruh Pengantara Kualiti Kehidupan Kerja Guru Di SBT Dan SBBT - Tan, Lay Koon (2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pengaruh pengantara kualiti kehidupan kerja guru terhadap hubungan antara faktor dalaman sekolah dengan komitmen guru terhadap organisasi. Secara khususnya, kajian ini meninjau (i) pengaruh kategori sekolah terhadap faktor dalaman sekolah, kualiti kehidupan kerja guru, dan komitmen guru terhadap organisasi, (ii) hubungan antara faktor dalaman sekolah, kualiti kehidupan kerja, dan komitmen guru terhadap organisasi, (iii) pengaruh kualiti kehidupan kerja guru sebagai pengantara terhadap hubungan antara faktor dalaman sekolah dengan komitmen guru terhadap organisasi berdasarkan kategori sekolah, dan (iv) bagaimana faktor dalaman sekolah mempengaruhi kualiti kehidupan kerja guru dan komitmen guru terhadap organisasi.