Karya-Karya Autobiografi Dan Travelog Abdullah Munsyi: Satu Kajian Rundingan Identiti - Noor, Noordin Mohd (2018)
Abdullah Munsyi mempunyai identiti sebagai seorang Peranakan Keling dan identitinya berbeza daripada identiti Melayu dan Barat. Namun beliau dapat menempatkan dirinya sebagai tokoh yang dihormati dan dikenali oleh masyarakat Melayu dan Barat khususnya Inggeris. Bagaimanakah Abdullah dapat melakukannya? Kajian ini mempunyai tiga tujuan yang berhubungan. Tujuan pertama ialah menganalisis rundingan identiti yang terjadi antara Abdullah dengan golongan yang disasarkannya. Tujuan kedua ialah mengkaji bagaimana Abdullah melakukan rundingan identiti tersebut. Tujuan ketiga ialah mengetahui hasil rundingan tersebut. Kajian ini menggunakan teori rundingan identiti yang dikemukakan oleh William B. Swann dan diperkukuhkan oleh Larry A.Samnovar, North,R.J dan Mark Snyder.