Pembiayaan Mikro Dalam Kalangan Usahawan Asnaf Di Lembaga Zakat Selangor (LZS) - Ibrahim, Muhammad Anas (2018)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis pembiayaan mikro dalam kalangan usahawan asnaf di Lembaga Zakat Selangor. Pertumbuhan usahawan asnaf semakin memberangsangkan namun kesukaran mendapatkan pembiayaan modal tambahan daripada institusi kewangan di Malaysia merupakan kekangan bagi mereka. Pembiayaan konvensional yang sedia ada berunsurkan ribaserta dikenakan cagaran atau jaminan. Oleh itu, kajian ini mempunyai tiga objektif. Pertama, mengenal pasti pandangan cendekiawan zakat Malaysia terhadap pembiayaan mikro dalam kalangan usahawan asnaf di Lembaga Zakat Selangor (LZS). Kedua, menganalisis kesediaan usahawan asnaf dan Lembaga Zakat Selangor (LZS) terhadap agihan zakat dalam bentuk pembiayaan mikro.