Canta Ritual Karo Di Sumatera Utara Mengikut Adat Enggeluh (Peraturan Kehidupan) - Tarigan, Kumalo (2018)
Tesis ini menganalisis fungsi, ciri-ciri stail, struktur dan kandungan pertuturan dan canta ritual pada tiga jenis upacara dalam masyarakat Karo. Pertuturan dan canta ritual disampaikan dalam upacara erdemu bayu (majlis perkahwinan) dan cawir metua (pengebumian). Pertuturan dalam majlis perkahwinan dan pengebumian adalah untuk menyelesaikan adat enggeluh (aturan menjalani kehidupan) mengikut budaya Karo. Selepas menyampaikan pertuturan dipersembahkan pula canta ritual pemasu-masun (mohon berkat). Khas dalam majlis perkahwinan antara pengantin lelaki dan pengantin perempuan yang tidak ada hubungan kekeluargaan persembahan didong doah (rasa haru dalam majlis perkahwinan) diadakan.