Analisis Tekstual Persembahan Gundala-Gundala Sebagai Sebuah Drama Tari Topeng Masyarakat Karo - Ginting, Yoe Anto (2011)
Gundala-gundala merupakan satu-satunya drama tari topeng Karo yang wujud sehingga kini. Kewujudan fizikal topeng gundala-gundala yang sangat menyeramkan dan saiz topengnya yang besar menjadikan persembahan gundala-gundala sebagai sesebuah persembahan yang unik. Ciri-ciri fizikal topeng gundala-gundala tersebut tidak dijumpai pada tradisi topeng kaum lainnya di Sumatera Utara. Persembahan gundala-gundala sering mendapat perhatian yang besar daripada penonton, baik penonton daripada kaum Karo mahupun kaum yang lain. Persembahan gundala-gundala membabitkan banyak elemen ekspresif.