Rekabentuk Dan Perlaksanaan Alatan Maya Berasaskan Labview Dalam Mengukur Ciri-Ciri Bahan Magnet Lembut - Isa, Siti Salwa Mat (2011)
Penyelidikan ini berkaitan dengan rekaan dan pembuatan litar analog kos rendah untuk memperoleh ciri-ciri pemagnetan arus ulang alik (a.u) bahan magnet lembut. Penggunaan perisian LabView dalam pengukuran ciri bahan magnet merupakan kaedah yang lebih cepat, mudah dan berkos rendah berbanding dengan kaedah konvensional. Kajian ini juga membincangkan kaedah pengukuran ketumpatan fluks, keamatan medan magnet, kebolehtelapan teras dan kehilangan histeresis. Lilitan pada bahagian utama diujakan dengan voltan sinus yang berbeza amplitud dan gegelung sekunder disambung ke LabView.