Kesinambungan Perubahan Pemerian Jasad Dan Rupa Tembikar Pra Sejarah Kepada Tembikar Tradisi Melayu - Ayob, Salwa (2011)
Tembikar Melayu tradisi sering dirujuk sebagai seni kraftangan Melayu yang tumbuh secara tersendiri oleh kemasukan pengaruh-pengaruh luar di Semenanjung Tanah Melayu tanpa adanya berhubungkait dengan kewujudan tembikar pra sejarah. Hubungan keduanya dilihat sebagai satu hubungan yang terputus (missing link) oleh arus masa terutamanya dalam mempertikaikan asal usul Melayu itu sendiri dikatakan tidak berkaitan dengan masyarakat terdahulu atau dalam erti kata lain masyarakat asli yang ada pada hari ini. Apatah lagi masyarakat asli yang wujud pada hari ini tidak pula memiliki kemahiran dalam pembuatan tembikar.