Dinamik Demokrasi Tempatan Di Indonesia: Kajian Demokrasi Tempatan Di Kota Yogyakarta Dan Kabupaten Jembrana, Bali - ., Suyatno (2011)
Tesis ini bertujuan untuk mengkaji dasar Desentralisasi dan Otonomi Daerah yang menjadi pemangkin demokrasi tempatan di Indonesia. Melalui Undang-undang No. 22/1999, perubahan hubungan negara dan masyarakat diharapkan boleh menjadi lebih demokratik, khususnya di peringkat tempatan. Kerajaan pusat memberikan otoriti kepada kerajaan tempatan agar demokrasi tempatan boleh diamalkan.Kota Yogyakarta dan Kabupaten Jembrana mengambil peluang ini untuk mengamalkan demokrasi tempatan, dengan hasil yang menarik. Dengan menggunakan Model Implementasi Demokrasi yang dicadangkan oleh tesis ini, enam indikator demokrasi tempatan digunakan bagi menjelaskan demokrasi tempatan iaitu keterwakilan, penyertaan, perkongsian, ketelusan, kebertanggungjawapan, dan responsiviti.