Pensejarahan Kedah Tua: Satu Analisis Sosioekonomi - Rodziadi Khaw, Nasha (2011)
Tesis ini merupakan satu kajian pensejarahan yang melibatkan penilaian semula terhadap kajian-kajian terdahulu dari aspek politik, sosiobudaya, pola penempatan dan urutan kronologi Kedah Tua. Tafsiran semula dari aspek pensejarahan yang dibuat tersebut adalah berlandaskan kepada persekitaran sosioekonomi masyarakat Kedah Tua. Kajian dalam tesis ini bertujuan untuk mengumpul dan mengkompilasi kesemua data-data mengenai Kedah Tua, mentafsir semula data yang dikumpul, menjawab semula persoalan mengenai struktur sosial Kedah Tua dan menyediakan urutan kronologi perkembangan Kedah Tua.