Kesan Kaedah Pengajaran Berasaskan Model Tocfe Terhadap Kemahiran KBKK Dan Minat Murid Tingkatan Empat Dalam Mata Pelajaran Sejarah - Abu Bakar, Jubaida @ Munah (2011)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti kesan penggunaan kaedah pengajaran berasaskan model ‘Theory of Constraints For Education” (TOCFE) dalam mata pelajaran Sejarah Tingkatan Empat. Kajian ini berbentuk kuasi eksperimen iaitu membandingkan kesan pengajaran menggunakan kaedah TOCFE berbanding pengajaran menggunakan kaedah konvensional terhadap pencapaian dan minat murid tingkatan empat dalam mata pelajaran Sejarah. Sampel kajian terdiri daripada 132 murid Tingkatan Empat di dua buah sekolah menengah di daerah Tawau, Sabah. Sekolah Menengah Kebangsaan A dipilih sebagai sebagai Kumpulan Eksperimen manakala Sekolah Menengah Kebangsaan B sebagai