Penggunaan Hukum Akal Dan Mantik Dalam Perbahasan Akidah Tauhid: Kajian Kitab Al-Durr Al-Thamôn Oleh Syeikh Daud Al-Faùónô - Haji-Awang, Faisol (2011)
Di Nusantara, tokoh ulama Melayu pada abad ke-18 M. termasuk Syeikh Daud al-FaÏÉnÊ terpengaruh dengan corak pemikiran Tauhid al-SanËsiyyah melalui kitabnya Umm al-BarÉhÊn yang menjelaskan sifat-sifat Allah 20 sifat (Tauhid Sifat Dua Puluh). Tesis ini bertujuan untuk mengkaji cara pengaplikasian dua pendekatan utama iaitu ‘hukum akal’ dan ‘mantik’ dalam perbahasan akidah Tauhid bercorak Sifat Dua Puluh melalui kitab al-Durr al-ThamÊn karya Syeikh Daud al-FaÏÉnÊ.