Kesan Penambahan CaCO3 Terhadap Ciri Licau Hablur ZnO - Jamaludin, Abdul Rashid (2011)
Licau hablur dapat memberikan nilai estatik kepada jasad seramik. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian mengenai penghasilan licau hablur menggunakan suhu yang tinggi semasa proses pembakaran. Kajian ini dijalankan bagi mengetahui kesan penambahan CaCO3 dalam licau hablur berasakan ZnO terhadap morfologi hablur dan suhu pembakaran yang digunakan. Empat formulasi licau hablur dengan kandungan CaCO3 daripada 0.0, 1.0, 3.0, 5.0 %berat telah disediakan. Selepas proses pencampuran dan pengisaran basah, licau hablur disalut pada jasad substrat porselin.