Rbc parameters, vitamin b12, folate, homocysteine levels and mthfr gene polymorphism in postmenopausal Malay women and their relation to hormone replacement therapy. - Al Jabr, Mohamed Talal Abd Alfattah (2011)
Hiperhomosisteinemia terjadi disebabkan oleh penurunan aras kofaktor-kofaktor (vitamin B12, B6 dan folat) dan / atau akibat kekurangan keberkesanan enzim methylene tetrahydrofolate reductase (MTHFR). Keadaan ini telah dikaitkan dengan risiko kejadian ‘atherosclerosis’ yang merupakan salah satu factor penyumbang kepada penyakit jantung koronari di kalangan wanita menopaus. Adalah tidak di ketahui samada perubahan pada parameter-parameter sel darah merah boleh terjadi tanpa melibatkan ketidak normalan pada aras vitamin B12 dan folat di kalangan wanita menopaus yang berkaitan dengan kehadiran hiperhomosisteinemia.