A quasi-experimental study on the role of multiple intelligences in developing motivational orientation and listening proficiency among Iranian tefl students. - Naeini, Maassoumeh Bemani (2011)
Berasaskan trend semasa dalam pendidikan yang memberi tumpuan atau pemusatan khusus terhadap pelajar, maka Teori Kecerdasan Pelbagai (Multiple Intelligences Theory, MIT) dipercayai dapat membantu para guru menilai perbezaan kognitif dan afektif bagi setiap pelajar ESL/EFL.