Effect of different origin of natural rubber, carbon black loading, and vulcanization systems on properties of natural rubber compounds. - Phanny, Yos (2011)
Dalam kajian ini, kelikatan Mooney bagi getah asli yang diperolehi daripada Malaysia (SMR CV60), Kemboja (SCR 10 dan SCR L) dan Vietnam (SVR 3L) telah diuji. Kesan tempat asal, pembebanan hitam karbon (CB) dan sistem pemvulkanan yang berbeza (sistem pemvulkanan cekap (EV) dan pemvulkanan lazim (CV)) telah dikaji.