Association of mitochondrial DNA 10398 polymorphism with breast cancer and apoptosis in Malay population. - Shah, Tengku Puteri Nadiah Tengku Baharudin (2011)
Polimorfisma 10398 mitokondria DNA telah didapati berkait dengan kanser payu dara dalam beberapa populasi. Dalam kajian ini, polimorfisma 10398 mitokondria DNA telah disaring pada 101 pesakit kanser payu dara wanita Melayu dan 90 wanita yang sihat sebagai kawalan dengan menggunakan kaedah penjujukan mini. Hasil menunjukkan perbezaan statistik yang signifikan dengan nilai P, p = 0.007 (OR, 2.29; 95% CI, 2.252- 4.200) dengan jumlah varian G lebih tinggi (73%) daripada varian A (27%) dalam pesakit dan juga dalam kawalan (G = 54%, A = 46%). Tisu kanser payudara kemudian dianalisis menggunakan kaedah immunohistokimia bagi mengkaji perkaitan polimorfisma ini dalam mempengaruhi aras apoptosis sel. Tiada perbezaan signifikan didapati antara aras pengekspresan protein pro (Bax) dan anti (Bcl-2) apoptosis antara pesakit yang membawa varian A ( p = 0.48). Bagaimanapun, terdapat perkaitan yang signifikan antara proteinprotein ini dalam pesakit yang mempunyai varian G (p = 0.016). Hasil ini menunjukkan polimorfisma 10398 mtDNA mungkin berguna sebagai penanda risiko kanser payu dara dalam populasi ini.