Dosimetric verification of intensity modulated radiation therapy treatment plans with gafchromic ebt film using 6 mv photons. - Cheng, Soon Keong (2010)
Dalam projek ini, ciri-ciri filem Gafchromic (jenis EBT) diselidik sebagai alat penguji untuk jaminan kualiti. Ciri-ciri dosimetri filem EBT dianalisis sebelum digunakan dalam pengesahan dos IMRT. Filem ini diimbas dengan pengimbas dokumen Epson V700 dan kemudian dianalisis dengan meggunakan perisian Image-J dan Omni-pro. Evaluasi juga dijalankan untuk mengetahui sifat-sifat pengimbas serta perisian yang digunakan. Kalibrasi filem menggunakan ketumpatan optik terhadap dos juga diselidik, dalam julat dos yang digunakan dalam radioterapi IMRT di Hospital Kanser Mount Miriam.