Changes in zebrafish (Danio rerio) liver protein expression due to starvation. A proteomics approach for analysis of crude Mitochondrial extract. - Enyu, Yee Ling (2011)
Pemahaman terhadap perubahan metabolik mekanisma semasa kebuluran dalam organisma telah meningkatkan minat para penyelidik sejak kebelakangan ini. Perhubungan antara mitokondria dan fungsi yang berkaitan dengan kebuluran seperti penghasilan tenaga, metabolisma asid lemak, pemanjangan hayat hidup dan proses penuaan telah menjadikan ia sebagai organ untuk dikaji dalam kajian ini.