Effect of growth temperature and catalyst on the formation of one-dimensional silicon nanostructures via thermal evaporation technique. - Adnan, Mohd Azam Mohd (2011)
Pembentukan silikon berstruktur nano melalui teknik pengewapan terma telah dikaji dengan fungsi suhu penyepuhlindap dan pemangkin yang memainkan peranan penting dalam proses ini. Serbuk silikon sebagai bahan mentah telah digunakan bagi membolehkan pengewapan berlaku pada suhu yang tinggi (900-1100oC) dalam aliran gas argon (Ar).