Harmony search algorithms for ab initio protein tertiary structure prediction. - Rub, Mohammed Said Saleh Abual (2011)
Meramal struktur tertier protein daripada jujukan linear struktur-struktur tersebut adalah suatu cabaran besar dalam bidang biologi. Tesis ini berkisar tentang ramalan struktur tertier protein ab initio. Algoritma Gelintar Harmoni (HSA) disesuaikan untuk ramalan struktur tertier protein di mana keseluruhan proses dimodelkan sebagai pengoptimunan permasalahan. HAS telah pun memperolehi penyelesaian-penyelesaian yang layak tetapi tidak sehebat yang dilaporkan di dalam penulisan.