Assessment method for graphic design artworks at undergraduate level. - Siron, Azizah (2011)
Penilaian dan pengukuran menjadi persoalan dikalangan pelajar. Mereka ingin mengetahui bagaimana pensyarah membuat penilaian terhadap karya mereka. Pelawat yang mengunjungi pameran seni turut mempersoalkan tentang baik atau tidak sesuatu karya. Persoalan ini juga dialami oleh pereka grafik khususnya ketika menghasilkan rekaan agar mesej yang ingin disampaikan secara visual berkesan. Lazimnya, karya seni reka grafik dinilai oleh mereka yang mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam bidang tersebut. Penilaian yang biasa dilakukan adalah berdasarkan pengalaman dan pendapat sendiri. Sehingga kajian ini dihasilkan, penulis mendapati sangat terhad rujukan untuk menilai dan mengukur karya seni reka grafik samada di peringkat sekolah atau yang lebih tinggi. Kajian ini dilakukan untuk mengenalpasti maklumat dan kaedah berkaitan penilaian karya seni reka grafik. Matlamat kajian ini adalah untuk mengenalpasti cara terbaik dari segi teori dan praktikal untuk membuat penilaian dan pemarkahan. Ia penting agar proses pembelajaran dan pengajaran menjadi lebih sistematik dan terarah sendiri.