Chemical composition and biological properties of etlingera elatior jack. (torch ginger) inflorescence. - Wijekoon, Marasinghe Mudiyanselage Jeevani Osadee (2011)
Etlingera elatior Jack. (bunga kantan) dianalisis dari segi komposisi kimia dan ciri biologi (antioksidan dan antimikrob) bagi mengenalpasti potensinya sebagai sumber nutraseutikal. Penilaian dijalankan dengan menggunakan sistem pelarut yang berbeza [metanol, aseton (50%, 90% dan 100% v/v) dan air suling] untuk mengekstrak beberapa komponen antioksidan (jumlah fenol, tanin, flavonoid, dan antosianin) dan aktiviti antioksidan (peratus DPHH aktiviti perencatan radikal dan kuasa penurunan asei antioksidan ferik (FRAP)).