The effect of digital and physical filters on image quality for quantitative Tc-99m single photon emission computed tomography (SPECT). - Latiff, Rukiah A. (2010)
Pengukuran kuantitatif dilakukan menggunakan data SPECT untuk mengukur saiz dan menganggar jumlah aktiviti radionuklid di dalam sesuatu organ atau lesi. Foton terserak pada imej merupakan masalah utama untuk memperolehi pengukuran kuantitatif yang tepat. Tujuan kajian ini dilakukan adalah untuk mengkaji kesan penuras fizikal terhadap kualiti imej di dalam pengimejan kuantitatif SPECT.