Synthesis of ZnO and styrene-acrylonitrile-based electrolyte for the application of quasi-solid-state dye-sensitized solar cell. - Tan, Wee Ching (2011)
Sintesis zink oksida (ZnO) melalui sistem zink-udara (Zn-udara) telah dikaji. ZnO telah terbentuk apabila sistem Zn-udara dinyahcaskan sepenuhnya. Potensi pembangunan Zn-udara sebagai salah satu alternatif kepada kaedah sintesis ZnO telah dikaji untuk mencari nisbah luas kepada isipadu tertinggi berdasarkan beberapa kajian pencirian seperti pembelauan sinar-X, mikroskopi imbasan elektron pancaran medan, spektroskopi foto pendarkilau dan mikroskopi transmisi elektron.