Some explicit bases of riemann-roch spaces for algebraic geometry codes. - Tan, Yean Nee (2011)
Menurut Teorem Pengkodan Saluran yang dikemukakan oleh Shannan, suatu kod sepatutnya mempunyai panjang yang besar supaya apabila kata kod dihantar melalui saluran, kebarangkalian ralat berlaku adalah menghampiri sifar. Maka, suatu kod linear yang baik sepatutnya mempunyai panyang yang besar, dimensi yang besar and jarak minimum yang besar. Masalah utama teori pengkodan adalah untuk mencari kod-kod linear optimum yang mempunyai dimensi terbesar apabila nilai-nilai bagi panjang dan jarak minimum telah diberikan. Masalah ini adalah setara dengan masalah mencari nilai terbesar yang mungkin bagi kadar maklumat apabila nilai suatu jarak minimum relatif telah diberikan. Satu batasan bawah yang bernama batasan Tsfasman-Vladut-Zink bagi kadar maklumat telah ditemui pada tahun 1982 dengan menggunakan jujukan-jujukan kod geometri aljabar (kod AG). Sejak itu, kod AG telah menjadi salah satu keluarga kod linear yang penting.