Sensorless operation of permanent magnet brushless dc motor based on infinite impulse response digital filter. - Faeq, Maher (2010)
Disertasi ini membentangkan operasi baru tanpa penderia bagi motor arus terus magnet kekal tanpa berus (BLDC) berasaskan pada penapisan digit gelombang daya gerak elektrik balik dengan menggunakan dsPIC30F6010 mikropengawal. Dari segi motor pacuan, teknik pemodulatan lebar denyut (PWM) biasanya digunakan untuk mengubah voltan yang dikenakan pada pangkalan motor supaya dapat mengendalikan kelajuan motornya.