Role of pharmacists in Pakistan’s healthcare system: a qualitative and quantitative assessment of perspectives among healthcare professionals and general public. - Azhar, Saira (2011)
Sejak sedekad yang lalu, profesion dalam bidang farmasi mulai berubah dengan ketaranya dari segi perkhidmatan kesihatan terhadap pesakit dan penduduk secara keseluruhannya. Dalam tempoh perubahan ini, ahli farmasi, terutamanya di negaranegara maju, begitu dihormati dalam sistem penjagaan kesihatan. Sebaliknya, di negara yang sedang membangun, perkhidmatan dan kepakaran yang ditawarkan oleh ahli farmasi tidak dimanfaatkan sepenuhnya. Di samping itu, peranan mereka sebagai profesional penjagaan kesihatan tidak dianggap penting sama ada oleh komuniti atau penyedia penjagaan kesihatan lain, terutamanya doktor dan jururawat.