Rates of adsorption of CO2 on hydrotalcite. - Isa, Nadia (2011)
Dewasa ini hidrotalsit telah menarik perhatian di dalam teknologi pemisahan CO2 kerana kebolehannya untuk menjerap CO2 dengan kuantiti yang besar berbanding dengan penjerap yang lain. Banyak kajian telah dijalankan untuk menyiasat struktur dan keseimbangan kapasiti penjerapan CO2 ke atas hidrotalsit dengan suhu.