Probabilistic contextual models for object class recognition in uncontrived images. - Hasanat, Mozaherul Hoque Abul (2011)
Konteks merupakan suatu elemen penting dalam mendapatkan penjelasan yang bererti untuk sesuatu imej bagi kedua-dua sistem visual biologi dan buatan. Tesis ini mencadangkan permodelan hubungan konteks di antara objek dunia nyata di dalam imej yang tidak dibuat-buat bagi meningkatkan prestasi pengecaman kelas objek. Dua model kebarangkalian dicadangkan iaitu Semantic Context Model (SCM) dan Spatial Context Model (SpCM) - untuk memodelkan hubungan kontekstual semantik dan ruangan peringkat tinggi.