Preparation and characterization of collagen grafted poly(dimethyl siloxane) modified films for skin substitute applications. - Darvishi, Seyed Mahmood Rezaei (2011)
Poli(dimetil siloxana) (PDMS) filem yang berpusat diubah dengan menggunakan hidrogel dan kolagen untuk menghasilkan pelbagai jenis pengganti kulit. PHEMA (poli(hidroksietil metakrilat)) dan PAA (poli(asid akrilik)) digunakan melalui kaedah jujukan IPN (interpenetrating polymer networks) dan kaedah campuran bagi menghasilkan suatu kumpulan fungsi yang sesuai untuk menempatkan kologen pada lapisan luar PDMS, dalam usaha meningkatkan kebioserasian mereka. Kolagen (jenis I) dipautkan secara kovalen pada saput yang telah diubah suai dengan menggunakan kopel agen untuk mengaktifkan kumpulan hidroksil pada PHEMA dan karboksil pada PAA.