Kajian bioremediasi rumpai laut merah (Gracilaria changii) ke atas bahan buangan ternakan ikan tilapia Nile (Oreochromis niloticus) dan ikan siakap Asia (Lates calcarifer). - Nor, Adibi Rahiman Md. (2011)
Kajian yang dijalankan adalah bagi menentukan keupayaan Gracilaria changii (rumpai laut merah) bertindak sebagai agen bioremediasi di dalam kultur ikan tilapia Nile (Oreochromis niloticus) dan ikan siakap Asia (Lates calcarifer). Kajian ini juga dijalankan untuk menilai potensi mewujudkan sistem pengkulturan bersepadu antara ikan dan rumpai laut bagi tujuan mengatasi pencemaran sisa buangan daripada aktiviti akuakultur.