Physical and mechanical properties of extracted wood of tectona grandis and antifungal test of the extractive with phanerochaete chrysosporium. - Shuib, Nor Shifa (2011)
Kesan terhadap pengekstrakan yang berturutan terhadap sifat mekanikal kayu Jati telah dijalankan. Variasi dari segi sifat mekanikal pada ketinggian dan jarak yang berbeza pada sampel terekstrak telah dijalankan dan dibuat perbandingan dengan sampel belum diekstrak. Walaupun, kayu jati merupakan kayu yang baik, biodegradasi dan ekstrak kayu digunakan sebagai sumber alternatif untuk antimikrobial dan lain-lain kegunaan, kesan daripada pengekstrakan terhadap sifat mekanikal dibincangkan didalam kajian ini.