Peranan pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam membangunkan Kuala Lumpur sebagai ideopolis. - Idris, Nur Rafidah Asyikin (2011)
Ideopolis atau bandar raya intensif pengetahuan merupakan entiti baru bandar dalam era ekonomi dipacu pengetahuan. Ideopolis ini semakin berkembang luas di negara maju. Secara kasar Kuala Lumpur dilihat berpotensi sebagai ideopolis.