Nanocrystalline zeolites as cracking catalysts in the production of biofuel from used palm oil. - Listyorini, Niken Taufiqurrahmi (2011)
Zeolit berkristal nano dengan saiz kristal yang lebih kecil daripada 100 nm merupakan bahan yang berpotensi menggantikan mangkin zeolit yang ada disebabkan luas permukaan yang lebih besar dan batas resapan yang rendah. Nanokristalin zeolit ZSM-5 (MFI), nanokristalin zeolit Y (FAU) dan nanokristalin zeolit beta (BEA) dengan kaedah hidroterma disediakan dalam kajian ini.