Kajian parameter sistem alatan pengisar menggunakan konsep goncangan. - Priyanto, Sugeng (2011)
Kajian sistem alatan pengisar menggunakan kaedah goncangan ekabebola keluli di dalam jar yang bertujuan mengurangkan saiz elemen habuk sesuatu bahan,dilakukan dalam beberapa tahap. Tahap pertama, uji jatuhan ekabebola bagi menentukan saiz dan berat bebola keluli, yang paling berkesan terhadap daya hentaman pada setiap perubahan ketinggian. Oleh itu, tiga jenis saiz dan berat diperoleh semasa uji pada model dan ujian kesahihan daripada aplikasi daya hentaman goncangan ekabebola keluli dalam jar tanpa had ketinggian, pada pelbagai keadaan halaju putaran aci engkol (psm).